van Oosterbaan Sport- en Wandelschoen expert Arie Hendrik Visser
1. Pasvorm is cruciaal:
Zorg ervoor dat je hardloopschoenen goed passen en comfortabel zijn. Dit betekent dat je voldoende ruimte hebt bij de tenen, maar dat de schoen ook niet te los zit. Je wilt voorkomen dat je voeten gaan schuiven tijdens het hardlopen, omdat dit blaren en blessures kan veroorzaken. Zet de knoop van je veter aan de zijkant vast. Zo voorkom je dat je tijdens het hardlopen de aderen aan de bovenkant van je voet afklemt.
2.Kies de juiste demping:
De juiste hoeveelheid demping in je schoenen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je loopstijl, loopoppervlak en lichaamsgewicht. Over het algemeen hebben recreatieve hardlopers baat bij schoenen met voldoende demping om schokken te absorberen en de impact op gewrichten te verminderen. Probeer verschillende modellen uit en kies degene die het beste aanvoelt voor jouw behoeften.
3. Vervang op tijd:
Hardloopschoenen hebben een beperkte levensduur. Na verloop van tijd verliezen ze demping en ondersteuning, wat kan leiden tot overbelasting en blessures. Als vuistregel wordt aanbevolen om je hardloopschoenen elke 800-1000 kilometer te vervangen, afhankelijk van factoren zoals je loopstijl en lichaamsgewicht. Houd je schoenen in de gaten en vervang ze op tijd om blessures te voorkomen.
Wil je weten of jouw huidige hardloopschoen nog goed is en zo niet welke hardloopschoen het beste bij jou past? Kom dan langs bij Oosterbaan Sport- en Wandelschoenen aan de Kitmanstraat 1 in Alkmaar voor een gratis en vrijblijvend consult. Inclusief 3d voetscan en video analyse.
Tips voor wandelschoenen
1. Ondersteuning en stabiliteit:
Kies wandelschoenen die voldoende ondersteuning bieden aan je voeten en enkels. Vooral bij langere wandeltochten is stabiliteit cruciaal om blessures te voorkomen. Let op schoenen met een stevige hielkap en een goede enkel ondersteuning. Dit helpt om je voeten op hun plaats te houden, zelfs op oneffen terrein. Verschillende typen wandelschoenen bieden verschillende niveaus van ondersteuning, stabiliteit en bescherming, variërend van lichte en flexibele wandelschoenen voor eenvoudige paden tot stevige enkelhoge wandelschoenen of zelfs bergschoenen voor ruiger terrein. Het gebruiken van een zware en stugge bergschoen op vlakke ondergrond kan voor vermoeidheid en spierpijn zorgen. Kies daarom de juiste schoen voor het terrein waarop je loopt.
2. Waterdichtheid en ademend vermogen:
Afhankelijk van de omgeving waarin je wandelt, kan het belangrijk zijn om te investeren in waterdichte wandelschoenen. Dit beschermt je voeten tegen nat worden, vooral bij wandelingen door vochtige of modderige gebieden. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je schoenen ademend zijn om vocht en warmte van binnenuit af te voeren, waardoor je voeten droog en comfortabel blijven.
3. Pasvorm en comfort:
Net als bij hardloopschoenen is de pasvorm van wandelschoenen essentieel. Zorg ervoor dat je schoenen voldoende ruimte bieden bij de tenen en dat ze niet te strak zitten. Ook is het belangrijk om te controleren of er geen drukpunten zijn die ongemak kunnen veroorzaken tijdens langere wandelingen. Neem de tijd om verschillende modellen te passen en kies degene die het beste past bij de vorm van je voeten en je comfort behoeften. Vergeet ook niet om een goed passende, naadloze en warmte regulerende sok te gebruiken.
Wil je weten welke wandelschoen voor jou het beste geschikt is? Kom dan langs bij Oosterbaan Sport- en Wandelschoenen voor een gratis 3D scan en een persoonlijk en vrijblijvend advies.